Can Xic, un comerç amb història

C. Major, 103 A (Pòrtol)

971602036

WhatsApp:

Horari

Venda online

Si

Compra telefònica

Si

Compra whatsapp

Si

A domicili

Si

Ca’n Xic, un comerç amb història

La ferreteria Ca’n Xic va néixer al 1960 al carrer Can Monjo de Pòrtol, de la mà de Miquel Ramis, de malnom Xic, i Magdalena Serra. Als anys 80 la tenda se’ls va quedar petita gràcies al bon funcionament del negoci es varen traslladar fins al carrer Major de Pòrtol, la seva actual ubicació. El local on es troba Ca’n Xic era l’habitatge dels padrins de Maria, que el van transformar en l’actual ferreteria, i ells es varen fer una casa a dalt, al mateix edifici. Des de fa dotze anys està al front del negoci la segona generació, amb Maria Ramis, que feia feina amb els seus pares des de molt jove. Ella dirigeix el negoci amb l’única ajuda del seu fill Miquel, de 31 anys. Ca’n Xic de Marratxí té un bessó a Santa Maria. Un altre Ca’n Xic que va obrir Rafel Ramis, germà de Maria, fa 31 anys.Maria, de 53 anys, es desfà en elogis a la feina feta pels seus pares per aixecar Ca’n Xic i mantenir-la amb vida durant tants d’anys. “La meva mare és única, té un caràcter molt obert, troba solucions a tot. Per a ella un no, no era un resposta. Deia: jo t’ho mirare i si existia i havia possibilitat s’aconseguia. I per això venia gent de tot Mallorca. Jo record clients de Valldemossa i de Sóller”.

Maria confesa que la longevitat de Ca’n Xic té molt a veure amb el caràcter comercial i el dinamisme dels seus pares. “Jo veia que els meus pares es movien molt, ens demanaven els panets i anaven a cercar-los fins a Campanet a una persona que els feia; si ens demanaven cadires mallorquines anaven fins a Manacor. Anaven a cercar allò que ens demanaven, no s’aturaven a dir d’això no en tenc, ells deien: ah, doncs sí, en tendré i cercaven els proveïdors”.

La propietària de Ca’n Xic admet que la competència dels centres comercials, tant a prop de la seva ferreteria, els perjudica perquè la gent cerca preu i “els clients venen aquí quan no l’ho han trobat en altres puestos”. Una competència que ha fet que hagin hagut d’ampliar la seva oferta comercial. “Avui en dia a Ca’n Xic tenim moltes de coses, si només ens dedicàssim a ferreteria, al final del dia només vendríem un cargol; tenim electricitat, fontaneria, ferreteria, decoració, plantes, un poc de tot…”.

La pandèmia i el confinament han empobrit, i inclús enfonsat, molts de negocis. No és el cas de Ca’n Xic que, inclús, ha resultat beneficiat. “Es notava que les grans superfícies estaven tancades i nosaltres feiem venda online i repartiment a domicili durant el confinament, i després durant el desconfinament la gent venia a la tenda perquè necessitaven moltes coses”.

Reconeixen que amb l’allargament de la pandèmia i les dificultats econòmiques sobrevingudes s’ha produït una davallada de les vendes, però “anam fent”, admet Maria Ramis que, juntament amb el seu fill, no aturen d’atendre clients a Ca’n Xic, un comerç que és una referència i una garantia per als clients des de fa 60 anys. I així ho ha reconegut l’IDI, Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears, que el reconeix amb el títol de comerç amb història.

 

FORMA PART DELS NOSTROS COMERÇOS

Tens un negoci i vols inscriure’t a la web de l’Aparador Virtual de Marratxí?

Veure més